Lasagne met tomaat en crème fraiche

Een heerlijke lasagne, naar een recept van Jamie Oliver. Ik maak lasagne op verschillende manieren. Dit is een hele lekkere lasagne met plakken tomaat erbovenop, crème fraiche in plaats van bechamelsaus, Parmezaanse kaas en verse basilicum. Hier vinden ze deze variant overheerlijk. 

Ingrediënten 4 personen

500 gram rundergehakt 

1 grote ui

2 tenen knoflook 

3 plakken gerookt ontbijtspek 

1 winterpeen

2 stengels bleekselderij 

2 blikken tomatenblokjes ( 800 gram )

250 ml water

1 bosje basilicum 

150-200 gram Parmigiano Reggiano 

Lasagne bladen

250 gram crème fraiche 

3 a 4 ( Roma ) tomaten 

Gedroogde oregano 

Olijfolie 

Versgemalen zout en peper

Lepel donkerbruine basterdsuiker 

 

Bereidingswijze 

Snijd het spek in reepje. Snipper de ui en knoflook. Snijd de winterwortel en bleekselderij in kleine stukjes. 
Verhit twee eetlepels olijfolie in een braadpan en doe hier wat oregano bij. Bak het ontbijtspek even aan. Voeg de ui, knoflook, wortel en bleekselderij toe. Bak dit even lekker aan. 
Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Voeg nu de tomatenblokjes, 250 ml water, peper, zout, oregano toe. Je kan altijd tijdens het pruttelen nog wat water toevoegen.

Haal de blaadjes van de steeltjes basilicum. Snijd de steeltjes fijn en doe die ook bij de saus. Voeg ook een eetlepel donkerbruine basterdsuiker toe. Breng het aan de kook, zet op laag vuur, en laat het een uur zachtjes pruttelen. 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rasp de Parmezaanse kaas. Voeg ongeveer 50 gram toe aan de saus. Snijd de basilicum blaadjes fijn en voeg ook toe aan de saus. Houd een klein beetje apart. 
Proef de saus en maak zonodig op smaak met peper, zout, oregano of wat bruine suiker. 
Ga nu laagjes maken in een ovenschaal. Laagje saus, Parmezaanse kaas, dotjes crème fraiche, lasagne bladen. Eindig met een laagje saus, en crème fraiche. Daarbovenop plakjes tomaat. En nog wat van de fijn gesneden basilicum. Besprenkel met nog wat olijfolie.

Dek de schaal af met aluminiumfolie. Zet 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Haal dan de aluminiumfolie eraf, en dan nog 25 minuten in de oven van 200 graden.